Olijfboom is een boom waarvan het fruit wordt genomen en vervolgens wordt verwerkt en geëxtraheerd tot een vorm van olie. Deze boom gedijt op de vlakten van Europa en het Midden-Oosten. Landen die olijven als exportproduct maken, zijn onder meer Griekenland, Spanje, Italië en Irak. Olijfbomen gedijen goed en kunnen veel fruit produceren als ze worden geplant in gebieden met winter, hoewel olijfbomen momenteel ook op grote schaal worden gekweekt in tropische landen. Er zijn echter nog maar weinig landen die olijfolie over de hele wereld exporteren. Ook zorgt het slagingspercentage van de teelt, dat slechts 50% bereikt, ervoor dat de prijs van olijfolie vrij duur is in vergelijking met palmolie of kokosolie.

Voordelen van olijfolie

Palmolie en kokosolie zijn veel goedkoper omdat de geproduceerde oliën niet direct gedronken kunnen worden en veel verzadigd vet bevatten. Olijfolie wordt als gezonder beschouwd omdat het direct gedronken kan worden. Er wordt zelfs aangenomen dat het gehalte aan olijfolie verschillende ziekten kan genezen. Pure olijfolie komt van de eerste persing van olijven. Pure olijfolie heeft veel antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Pure olijfolie of wat we kennen als extra vierge olijfolie wordt gebruikt om gezonde tanden en mond te behouden. Het wordt aanbevolen om elke dag te gorgelen met olijfolie om een ​​vervelende slechte adem te voorkomen.

Hoe olijfbomen te cultiveren in tropische landen?

Olijfboom wordt nu op grote schaal gekweekt in verschillende tropische en subtropische gebieden. Deze boom houdt erg van zonlicht met luchttemperaturen van 25 tot 26 graden Celsius. Daarvoor kunnen we het in een kas planten door middel van potgrond of polybags. Om een ​​olijfboom te krijgen die klaar is om overgezet te worden naar een groter plan medium, moeten we wachten op het wortel vormingsproces van de zaden die we eerder hebben geënt. Dit wortel verwijderingsproces duurt twee tot drie maanden. Op de leeftijd van zes maanden heeft de olijfboom al een hoogte tot 80 cm. Hoe ouder de olijfboom is, hoe duurder de verkoopprijs zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.